Povijest kluba

Nogometna lopta u Stenjevcu se počela okretati neposredno nakon završetka 2.svjetskog rata. Pripadnici tadašnje narodne armije se uključuje u razne aktivnosti mještana, a između ostalih i sportskih, a nama najzanimljivije nogometne aktivnosti.

Na današnjoj lokaciji kluba mještani Stenjevca osposobili su prvo nogometno igralište te u dogovoru sa pripadnicima Tenkovske jedinice, okupila se jedna skupina mladeži i početkom lipnja 1945. odigrala prvu nogometnu utakmicu. Rezultat je bio 2:1 za Tenkovsku brigadu a na samoj utakmici su prisustvovali gotovo svi mještani Stenjevca i okolnih sela te je to bio događaj za mlade, stare te posebno za djecu. Igrači su nastupili u civilnoj opremi i bosi, a prva lopta je bila poklon poznatog sportskog radnika, Andrije Matića.

Prvi sastav koji je nastupio pod današnjim imenom Ponikve je: Bruno Žerjav, Ivan Podgoršek, Josip Marković, Željko Zlatić, Nikola Svetličanin, Drago Brož, Franjo Dukanović, Viktor Vuletić, Zvonko Rupčić, Anton Potočnik i Erich Štrukelj. Potkraj te godine, prva momčad je odigrala i sa kombiniranim sastavom NK Dinama prijateljsku utakmicu u kojoj su poraženi sa 5:0,ali osim rezultata to je bio doživljaj kojeg se i dan danas mnogi sjećaju.

FD “Ponikve” su prve prvenstvene utakmice odigrale krajem travnja 1945. gdje su krenuli sa nastupom u Nogometnom prvenstvu okruga Zagreba, gdje su između ostalih nastupali velika većina i današnjih zagrebačkih klubova s kojima se i danas susrećemo u prvenstvenim utakmicama.

25.listopada 1953. godine sazvana je osnivačka skupština Nogometnog kluba Ponikve. Na toj skupštini izabran je i prvi predsjednik NK Ponikvi, Jakov Horvat. Pod novim imenom odigrana je i prva službena utakmica, i to u sklopu natjecanja za kup narodnog sporta, sa NK Jedinstvom, 7.ožujka 1954.godine.

Od tada pa do dana današnjeg, kroz mnoge selekcije, razrede natjecanja i generacije prodefiniralo je tisuće nogometaša koji su ovaj klub kroz desetljeća učinili jednim od najčvršćih karika zagrebačkog nogometa te koji je stekao renome jedne od najnogometnijih sredina Grada Zagreba.