Sezona za pamćenje: Od borbe za opstanak do osvajanja srca navijača

Prije pet godina, seniorska momčad kluba zakoračila je u treću NL ligu, ostvarivši sjajan uspjeh nakon dugih 18 godina. Ta prekretnica označila je početak nečega posebnog, a nakon odnesene pobjede u finalu ZNS kupa ovog svibnja, ove sezone dokazali su koliko sposobni i gladni ostvarivanja dobrih rezultata – nakon teškog razdoblja.

Pod vodstvom Hrvoja Pipinića, koji je trener seniora od 2008. godine, a ujedno i predsjednik zadnjih 6 godina, klub je ostvarivao kontinuirano dobre uspjehe. U rujnu 2021. je odlučio preuzeti samo ulogu predsjednika kako bi se posvetio savjetodavnim i organizacijskim aktivnostima, dok je trenersku poziciju prepustio novom, vanjskom suradniku.

Međutim, dolaskom novog trenera ova promjena nije naišla na željeni ishod. Počeli su se nizati loši rezultati, bodovi su se teško upisivali i to je dovelo do borbe za opstanak. Loša atmosfera, pritisak i neostvarivanje zacrtanih ciljeva izazvali su alarm među članovima rukovodstva kluba i sve je ukazivalo na to da su nužne intervencije i ozbiljne promjene. Od rujna 2021. do svibnja 2022., klub je neprestano bio na rubu opasne zone i „plesao na ljestvici“.

Kao jedan od važnih članova kluba bogatog igračkog iskustva, Siniša Jozić, sportski direktor kluba, nije bio u mogućnost preuzeti ulogu trenera. Bio je to veliki izazov za kub.

„U samo tri mjeseca, sve se urušilo. Ono što sam gradio  godinama  raspadalo se pred našim očima“, prisjeća se Pipinić. Nakon novog plana te uz podršku kolega, tima i obitelji, Pipinić se vratio kao trener – jači i motiviraniji nego ikad prije! Uz nekoliko kvalitetnih pojačanja, odradili smo kvalitetne pripreme, borili se iz kola u kolo, te na kraju ostvarili ostanak u ligi.

Nakon teške sezone za sve nas odmah smo krenuli u stvaranje nove momčad. Počeli smo ispočetka i već u prvom dijelu prvenstva 2022./2023., bila su vidljiva poboljšanja. Na polu sezoni od aktivnog igranja oprostio se naš golman Orlović, te smo ga priključili u stručni stožer. Vrlo dobre pripreme uz nekoliko novih igrača,  postao je veliki motiv za ostvarenje što boljih rezultata, te cilj osvajanje kupa ZNS-a, nadovezao se Jozić.

Ponikve su sezonu završile na  šestom  mjestu od 18 momčadi. To je dosad najbolji plasman u ovih pet godina  nastupanja u trećoj ligi. Moram istaknuti moj stručni stožer. Uz Jozića, tu je trener Antonio Orlović s kojim smo dobili još veću širinu, trener vratara Vladimir Kovačević,koji s vratarima radi četvrtu sezonu, te legenda kluba Mile Živčić-Lipi. Uz nas je suradnik i skaut Darko Čordaš. Kroz cijelu sezonu fantastično smo surađivali, nadopunjavali se, te ostvarili naše planove. Znamo da uvijek možemo bolje i tome težimo. Naš cilj su još bolji rezultati i veći uspjesi“, ističe Pipinić.

Iako na ovo što imaju gledaju sa zadovoljstvom, i dalje je tu mnogo neostvarenih želja kako bi igračima, navijačima i lokalnoj zajednici mogli pružiti još bolje i kvalitetnije uvjete. „Potrebna nam je bolja infrastruktura i preduvjeti da dobijemo licencu za viši rang. Voljeli bismo riješiti tribine i sanitarni čvor na tribinama, ponovo izbetonirati tribune i dodati još sjedećih mjesta i natkriti ih, spustiti ogradu”, kaže Pipinić, na što se kroz smijeh nadovezao Jozić: “Sanjamo i komfornije svlačionice 1. momčadi!”.

S veseljem se očekuje nova sezona i još sjajnih rezultata, posebno nakon već spomenutog zapaženog rezultata u trećoj ligi koju je okrunila pobjeda u finalu ZNS kupa nad drugoligašem Hrvatskim dragovoljcem. Iako slijedi ljetna pauza, nema puno vremena za opuštanje jer kreću pripreme nove sezone kao i upisivanje novih mlađih polaznika i polaznica u školu nogometa.

Sigurni smo kako će se mnogi složiti da NK Ponikve nisu tek običan lokalni klub. On pruža puno više, priču o zajedništvu i ljubavi prema nogometu. To dokazuje i čvrsta veza s brojnim vjernim navijačima uz čiju je pomoć i bodrenje lakše svladati izazove i prepreke na putu prema uspjehu, no tu su i pojedinci poput Hrvoja Pipinića i Siniše Jozića koji „žive“ nogomet i klubom upravljaju punim srcem uz najbolje namjere.

Do novih nogometnih avantura, puno sportskih pozdrava i nemojte zaboraviti pratiti društvene mreže Facebook i Instagram jer se spremaju nove zanimljivosti!